Update 30.03 la somajul tehnic si alte bonificatii

Ce am inteles eu despre Somajul tehnic conform OUG 33 si OUG 30 ACTUALIZAT.

Inca sunt variabile usor neclare, dar le vom lamuri dupa ce apare procedura si formularele ce se vor stabili prin Ordine ale Ministrilor.

  1. Bonificatie Impozit MICRO/Profit pentru plata pana in 25.04

Se acorda bonificatie 10% din valoarea impozitului pe profit sau microintreprindere, daca platiti impozitul pe trim I, pana in 25.04 cand e termenul legal. Daca nu il platiti in termenul legal, nu veti suporta penalitati de intarziere.

Dar, daca achitati la timp, veti achita doar 90% din impozit. O sa avem nevoie sa stim firmele ce vor vrea sa aplice bonificatia, intrucat, am inteles ca se va trece direct in declaratii si in op-uri, fara interventia statului. Adica, trebuie sa stim noi, la momentul declaratii si intocmirii op-ului daca veti achita pana in 25.04.2020 sau nu.

Nu e clar ce se intampla cu cei ce au sume achitate deja in plus, sau cei ce vor sa compenseze impozitul pe profit cu TVA-ul de rambursat de la stat. Nu sunt atinse de OUG aceste forme „alternative” de stingere a debitelor fiscale. Alte surse: https://www.sagasoftware.ro/?p=2543

2Fara restrictii de volum pentru somajul tehnic

Angajatorii pot trimite ORICATE persoane in somaj tehnic decontat de stat DACA au fost afectati (direct/indirect/total/partial) de epidemia de Coronavirus. – PASTRATI DOVEZI ca ati fost afectati, intrucat acesta afectare trebuie sa se vada in REDUCEREA sau intreruperea temporara partiala sau totala a activitatii. Daca veniturile au crescut in Martie (din cauza primelor saptamani) si incasarile la fel, pastrati alte dovezi– contracte anulate, traininguri imposibil de efectuate, evenimente re-programate/anulate, etc. Pastrati aceste dovezi si pe Aprilie, daca abia din aprilie trimteti oamenii in Somaj Tehnic.

S-a eliminat limita de a putea trimite doar 75% din salariati pt cei ce aveau doar o reducere. Si reducere nu se mai masoara in procente…si nu se mai raporteaza la ianuarie-februarie.

S-a eliminat notiunea de CAPACITATE FINANCIARA. Prin urmare, pot intra in somaj tehnic toti care reduc activitatea din cauza epidemiei, chiar daca angajatorii au bani in banca/avansuri/casa.

3. Mai multe contracte de munca pe acelasi CNP?

Daca aveti angajati care mai au contracte de munca si in alte locuri– ATENTIE! Nu vor incasa somajul tehnic de la stat, decat daca au toate contractele de munca cu NORMA INTREAGA suspendate, si, daca le suspenda pe toate- vor incasa doar pe contractul cel mai avantajos.

Cum Codul Muncii prevede ca trebuie achitata indemnizatia de MINIM 75% din salariul de baza, veti ajunge sa o suportati dvs, angajatorul, daca salariatul nu va declara unde mai are contracte, si nu se asigura ca le are pe toate suspendate (cu acordul partilor, acolo unde nu vrea sa incaseze de la angajator cei 75% pe care nu ii deconteaza statul, sau cu intrare in somaj pe toate, dar statul va suporta doar cea mai mare dintre indemnizatii).

Tot dvs veti suporta pentru salariile ce au brut de peste 5429lei, si diferenta intre suma decontata de stat (maxim 4071) si 75% din venitul brut real. Pentru ca in Codul Muncii la art.53 este prevazut un MINIM de 75%. Aici raman neclaritati, intrucat in OUG din 30.03 este prevazut ca angajatorul POATE sa suplimenteze pana la 75% din venitul brut, daca are fonduri. Eu nu inteleg cum apare acest POATE in contextul in care Codul Muncii instituie o OBLIGATIE, si nu o OPTIUNE….

4. Despre CSU:

S-a eliminat obligatia detinerii CSU pt a obtine ajutor de la stat pt somaj tehnic.

S-a eliminat si criteriul cu reducerea de 25% din venituri/incasari pentru somaj tehnic. Reducerea nu mai este cuantificata pt somaj tehnic. E pe propria raspundere.

CSU ramane bun pentru amanare de UTILITATI si CHIRII.

Criteriul de reducere cu 25% sau inchidere/reducere a activitatii cnf Ordonantelor militare, ramane doar pentru obtinerea CSU de tip 2, si este prevazut in OUG ca se accepta atat o scadere a VENITURILOR, cat si o scadere a INCASARILOR pe Martie pentru CSU de tip 2.

5. PROCEDURA de DECONTARE:

Somajul tehnic se raporteaza in REVISAL, ca suspendare cnf art. 52. lit c). Orice suspendare se face cu o zi inainte ca sa aiba efecte. La fel si reactivarea, cand veti dori ca angajatii sa se intoarca la munca. Deocamdata va fi decontata de stat doar perioada pana in 14.04.2020 daca nu prelungesc mai repede starea de urgenta… ca sigur se va prelungi.

Va reamintim ca modificarile pe care vi le transmitem aici au aparut AZI-Noapte, prin urmare, cand a inceput starea de urgenta, a fost efectiv imposibil sa previzionam cum va arata OUG pe somaj tehnic, sau ca va exista (somajul tehnic era inainte suportat INTEGRAL de angajator), sau pentru cine se va deconta. In forma aparut pe 21.03 majoritatea firmelor NU SE INCADRAU.

Daca aveti modificari de facut acum, le veti face prin DECIZIE ce se raporteaza in REVISAL, cu data de azi, si va intra in vigoare de maine. (un exemplu)

Cererile de recuperare a somajului – se depun online in Mai pentru luna Aprilie. Banii vor veni de la stat in maxim 15 zile de la depunerea cererilor si a declaratiilor pe propria raspundere. Dupa care in 3 zile trebuie virati acesti bani catre angajati.

Prin urmare, NU achitati salariatii inainte sa intre banii de la stat, pt ca e posibil sa fie verificata repartitita banilor dupa. Se vor da probabil si amenzi, daca nu se vor achita in 3 zile de la virare catre angajati NET-ul si vor fi folositi in alte scopuri.

Angajatorul, tot din acesti bani ar trebui sa plateasca si darile la buget in termen. Daca se respecta termenele (cererea pana in 10, virarea in 15 zile), se incadreaza la fix cu darile pana in 25. Nu e clar daca e 25 ale lunii pentru care se achita veniturile (adica 25 Mai pentru somajul dat pe Aprilie), sau 25 ale lunii urmatoare celei in care se primesc banii de la stat (adica 25 iunie pentru taxe pt banii incasati in Mai, pentru somajul pe Aprilie).

Eu inteleg ca daca AJOFM va intarzia, angajatul va fi cel dezavantajat aici…ca nu poate incasa banii. Au mutat asteptarea de la angajator, la angajat…

6. Alte surse bune de informare:

Poate va ajuta si acest articol: https://www.valentinasaygo.ro/postari-blog/somajul-tehnic-delete-restart/

Sau acesta: https://www.sagasoftware.ro/?p=2540

Exista si o indeminizatie pentru PFA_uri si, se pare, si pentru administratorii ce sunt pe firme unde nu exista salariati. Pentru administratori, nu stiu, sincer, daca se va aplica sau nu. Puteti gasi detalii despre ea aici: https://www.valentinasaygo.ro/postari-blog/ajutor-de-stat-pentru-alti-profesionisti/ 

7. Nu abuzati si pregatiti semnatura electronica pe administrator!

Mare grija totusi sa pastrati DOVEZI ca ati fost afectati de criza. Fondurile de la Somaj vin din fonduri europene, iar declaratia pe propria raspundere se da de administrator si este caz penal daca mintiti.

Nu abuzati de prevederile legale, si NU DATI in somaj oameni care efectiv lucreaza inca. Nu vreau sa va treziti la final de Aprilie ca ati facturat foarte mult toata luna si nu aveti nici macar UN angajat care sa fi putut sa faca acele servicii sau sa livreze marfurile. Da, unele lucruri le poate face si administratorul, dar daca volumul e prea mare, va fi fizic imposibil sa demonstrati ca o persoana a obtinut si a facut toate acele venituri. Asa, ca, incercati si daca reduceti temporar activitatea, dar nu o inchideti de tot, sa lasati cateva persoane in functie, care efectiv inca lucreaza. Daca inchideti de tot, si mai ales daca ati fost fortati sa inchideti– da, atunci aveti toate dovezile ca nu ati avut ce face.

Declaratia o veti da in Mai, cand veti cunoaste deja veniturile si volumul de activitate din Mai. In cel mai rau caz, il veti suporta din buzunar somajul tehnic daca intre timp realizati ca nu ati fost afectat de fapt de COVID.  

Semnatura electronica, nu stim daca va fi sau nu necesara. Acum nu este prevazut ca s-ar putea depune prin imputernicit actele de la somaj tehnic. Totusi, va recomandam sa o luati, de la DigiSign sau CertSign, intrucat contabilul nu poate semna declaratia care este pe propria raspundere a dvs. Nu va cunoaste cazul real, daca ati fost afectati sau nu de criza la inceput de Mai, cand veniturile pe aprilie se vor contabiliza abia dupa 10 mai. De aceea, va rugam, pe cat posibil sa va asumati aceste declaratii pe propria raspundere cu PROPRIA semnatura electronica. Daca efectiv nu aveti cum sa obtineti semnatura electronica pe administrator, si va aparea procedura in care se va depune si prin imputernicit, sa stiti ca (noi cel putin) va vom cere dovezi suplimentare privind situatiile care au dus la afectarea dvs de criza de COVID, si unde nu vom considera ca sunt pertinente, nu vom putea aplica semnatura noastra pe cererile de recuperare.

Este subiectiva analiza privind „reducerea” din cauza epidemiei, incat nu putem sa incurajam decontarea acolo unde chiar nu se vede scaderea de activitate si nu poate fi cuantificata. Fondurile acestea vor salva multi oameni de la foamete (cei care raman efectiv fara venituri si fara munca). De aceea, este o problema de etica la un moment dat cate fonduri cerem. Pentru ca vor fi mult prea multe cereri si nu se stie daca vor putea fi decontate toate. Si vor urma controale…Acum, va crede statul pe cuvant. Dupa criza, nu stim ce va fi.  

In concluzie:

Daca aveti de munca, si aveti bani sa achitati darile si impozitele… va rugam, din principii de etica, sa o faceti. Stiu ca eu am clienti care sunt corecti si ma voi baza pe corectitudinea lor.

Tocmai de aceea, pentru cei care chiar au nevoie de aceste ajutoare, suntem aici – sa va ajutam, si sa salvati posturile si sa aveti de unde sa reveniti la finalul crizei.  

Sanatate tuturor!

Articol scris de

Alina Bordea

CONSULTANT FISCAL

BeTa CONT

Mobile: +40744307948

Intr. Deciu, nr. 1,

Bucuresti, sect. 4

CP: 041565

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.