Somajul Tehnic conform OUG 30/2020

Intrucat SOMAJUL tehnic a suferit modificari azi-noapte pe 30.03, acest articol va fi actualizat cat de curand. Ignorati-l momentan, intrucat nu mai este de actualitate.

Somajul tehnic se acorda pt contractele de munca suspendate cnf art. 52 alin 1 lit c din Codul Muncii, adica:

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Cine beneficiaza?

a) cei ce si-au intrerupt activitatea cnf Deciziilor autoritatilor, si au obtinut CSU (certificat de situatii de Urgenta– care nu stim inca pentru cine se vor obtine exact– dar in principiu vor fi doar cei ce au inchis OBLIGATORIU), pentru TOTI salariatii.

b) cei ce reduc activitatea si nu au capacitatea financiara sa achite toti salariatii.

Ei pot beneficia de somaj tehnic doar pentru 75% din salariatii activi la DATA INTRARI IN VIGOARE A OUG.

 Adica, daca am 4 contracte de munca, si sunt toate active, voi putea beneficia de somaj tehnic pentru 75% * 4= 3, adica pentru 3 salariati din cei 4.

Mai departe, somajul tehnic pt fiecare din cei 3 angajati, va fi de 75% din salariul de baza.

Adica, pentru cei ce nu sunt afectati direct de masurile OUG, ajutorul va fi de 75%*75%=56.25% din FONDUL DE SALARII de BAZA.

tot la b) – Grija si la elementul de CONTRACTE ACTIVE!!!

Cei ce au inchis contractele inainte de publicarea si intrarea in vigoare a OUG actual–  Nu primesc nimic daca sunt in situatia b) !!!!

Cine intra la b) – cei ce dau declaratie pe propria raspundere (si vor demonstra) o scadere a incasarilor din luna precedenta cu minim 25%  fata de media lunilor IANUARIE-FEBRUARIE 2020.

Nu sunt definite incasarile.

Nu se intelege daca sunt VENITURI, sau CASH-FLOW.

Nu e definita „capacitatea financiara” sa achite toti salariatii. Adica daca sunt bani in contul companiei, nu am cum sa beneficiez?

Modelul de declaratie pe propria raspundere nu exista in OUG, se va aproba ulterior.

Cum se obtine?

Declaratia pe propria raspundere si cererea de recuperare a sumelor se vor depune in luna curenta pentru luna anterioara EXCLUSIV prin posta electronica catre Somaj. Banii se vor vira in 30 zile de la data depunerii cererii.

Nu stim cum se va obtine CSU, sau cum va arata declaratia pe propria raspundere.

Nu stim daca vor putea semna contabilii aceste cereri cu semnatura lor electronica, sau va fi necesara semnatura electronica pe Reprezentatul legal, intrucat contabilii au semnatura doar pentru ANAF, in baza procurii primite.

Cat va fi ajutorul?

Va fi platit de la Somaj (stat) DOAR pe perioada starii de urgenta si nu pentru toti la fel.

Atat pt a) cat si b)– Toate darile la salarii (CAS, CASS, impozit) se vor achita in continuare, si se vor declara si plati pana pe 25 ale lunii urmatoare. Nu se va achita CAM (cei 2.25%) pt aceste sume.  

Daca coroboram cu cealalta OUG, nu vor fi penalitati de intarziere pt neplata in termen, cat timp tine situatia de urgenta. Dar ele se vor declara. E si mai dragut ca mai intai intervine termenul de plata a acestor dari si a salariilor, si abia dupa, se recupereaza in maxim 30 zile de la depunerea cererilor sumele de Somaj.

Suma ce va fi decontata de stat: Minim dintre (75% din salariul de BAZA brut, 4072lei). Se va deconta minimul. Nu veti primi 4072lei, decat daca aveti salariu declarat de peste 5429lei.

Exemplu calcul:

Daca salariul de baza este 2230lei=>75%*2230=1.673 lei decontat/luna BRUT => salariatul primeste NET (in mana) 1030lei, si diferenta de taxe 643lei va fi achitata de ANGAJATOR catre stat inapoi. 

Daca salariul de baza este 2350lei=>75%*2350=1.763 lei decontat/luna BRUT=> salariatul primeste NET (in mana) 1082lei, si diferenta de taxe 681lei va fi achitata de ANGAJATOR catre stat inapoi. 

Daca salariul de baza este 3000lei=>75%*3000=2.250 lei decontat/luna BRUT=> salariatul primeste NET (in mana) 1358lei, si diferenta de taxe 892 lei va fi achitata de ANGAJATOR catre stat inapoi.  Sumele sunt calculate fara facilitatile de constructii aici. Pentru ca daca venitul realizat va fi sub 3000lei, nu se vor aplica sigur facilitatile de constructii. Daca venitul realizat va fi peste 3000lei, atunci s-ar aplica, teoretic si facilitatile de constructii.

Prin urmare de 4072lei vor beneficia doar cei ce au salariul brut de peste 5429lei. Si pentru ei, NET-ul va fi de 2382lei, si diferenta de taxe 1690lei va fi achitata de ANGAJATOR catre stat inapoi.

Reamintim ca luna MARTIE nu va fi intreaga, intrucat foarte putini au trimis salariatii inca in somaj, si bine au facut, intrucat se iau in calcul doar contractele ACTIVE la data aplicarii OUG pentru cei de la punctul b).

Asteptam norme sa vedem daca se va aplica la salariu de incadrare din momentul iesirii in somaj, sau la o medie din ultimele luni, si pe cate luni. Daca nu va fi la o medie, se vor face abuzuri, si probabil dosarele vor fi respinse.

INDEMNIZATIE SI PENTRU ALTI PROFESIONISTI

De o indemnizatie egala cu salariul minim pe economie garantat in plata (adica 2230 lei) vor beneficia si ALTI PROFESIONISTI ce nu au calitatea de angajatori, si au trebuit sa inchida partial sau total ca urmare a DECIZIILOR EMISE de AUTORITATI – definiti de Legea 287/2009 care spune:

„Art. 3 (2) Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere.

(3) Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu ca scop obţinerea de profit.”

Eu inteleg ca aici ar intra PFA-urile, II-urile si liber-profesionistii (ce au CUI de la ANAF). Nu este foarte clar ca profesiile liberale intra, intrucat ele sunt definite de legi speciale, si nu de Codul civil.

Nu mi-e clar daca administratorii ar putea intra aici pentru firmele unde nu exista salariati. Conform Avocatoo, ar rezulta ca societatile comerciale fara angajati ar putea fi profesionisti ce ar intra in aceasta indemnizatie, daca AU FOST OBLIGATI sa inchida. Nu scrie ca ar trebui sa-si ia CSU. Este foarte neclar acest articol, si asteptam completari.

Indemnizatia va fi supusa impozitarii si contributiilor, adica NET, pentru PFA se va lua maxim: -> 1346lei

Nu scrie ca s-ar tine cont aici de diferentierea pe studii economice, iar HG 13/2020 (unde e reglementat venitul minim pe economie) prevede la art. 2 ca toate drepturile stabilite conform legii se vor aplica folosind salariul minim de 2230lei (nu cel diferentiat pe ramuri/studii).

Tot in OUG 30/2020– Se modifica si normele de acordare a concediilor medicale, in sensul ca pentru urgente medicale si COVID nu se mai cere stagiu minim de cotizare, si se pot da si peste 91 zile.

4 gânduri despre “Somajul Tehnic conform OUG 30/2020

    1. Daca firma isi restrange activitatea, poate plasa in somaj tehnic si personalul ce lucreaza la domiciliu sau prin telemunca. Doar ca trebuie sa demonstreze ca are acea scadere de minim 25% a incasarilor din luna precedenta.
      Somajul tehnic se deconteaza de la Stat doar pe perioada starii de urgenta, si angajatii vor primi mai putini bani. Prin urmare, daca activitatea se poate inca desfasura de la distanta si exista necesitatea muncii, eu va recomand sa munciti.

      Apreciază

  1. Buna ziua! Sunt angajata la un cabinet stimatologic si in urma ordonantei de urgenta activitatea cabinetului a fost suspendata. Pot sa beneficiez de somaj tehnic daca mai lucrez si in alt domeniu part-time? Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. In principiu, daca angajatorul dvs de la Cabinetul Stomatologic isi va scoate CSU (care nu stim cum se obtine), va putea trimite personalul in Somaj Tehnic decontat de stat pe perioada starii de urgenta. Adica cel mult 14.04. Indemnizatia pentru somaj tehnic va fi achitata de angajatorul care decide trimiterea in somaj tehnic a angajatiilor, dupa care o va recupera de la Agentia de Somaj in baza CSU obtinut.
      In acest moment nu este reglementata situatia celor ce obtin si alte venituri in afara functiei de baza, dar fiind vorba de somaj tehnic, si nu somaj prin concediere, nu ar trebui sa existe restrictii.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.